Zdrowe koktajle z rukolą i roszponką

Rukola i roszponka: Dlaczego warto jeść sałaty?

O tym, że warto jeść sałaty nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ale czy na pewno wiecie, jakie korzyści przynosi wprowadzenie ich do codziennego jadłospisu? Jest ich wiele:

  • niska kaloryczność: 100 g, czyli cały pełny talerz liści dostarcza nam ok 20 kcal,
  • znajdziesz w nich błonnik, białko, oraz witaminy A, C, potas, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, sodu, selenu, czy cynku,
  • mają niski indeks glikemiczny, a tym samym są korzystne dla osób na diecie, bo nie chce się po niej jeść,
  • sałaty są wskazane dla kobiet w cięży oraz w okresie jej planowania,
  • zawarta w nich witamina A nazywana jest witaminą młodości. Pomaga skórze w zachowaniu wilgoci, miękkości, elastyczności, jędrności. Jest naszą bronią w walce z oznakami starzenia takimi jak zmarszczki. Może być także pomocna w zmniejszaniu rozstępów, czy objawów łuszczenia się skóry. Witamina A jest przeciwutleniaczem mającym zastosowanie w walce z chorobami, w tym również nowotworami,
  • potas pomaga w nawodnieniu organizmu i przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia. Zmniejsza ryzyko zatrzymywania wody w organizmie. Od niego zależy prawidłowa praca serca i układu krążenia.

Roszponka

Roszponka to sałata, która może być uprawiana od lipca do sierpnia, najlepiej na niezbyt mokrych, piaszczystych podłożach. Roszponka nie jest wymagająca w uprawie. Możemy wysiewać ją w doniczce, na balkonie czy w ogródku. Szybko zbiera się plony. Jest smaczna zarówno jako dodatek do sałatek, jak również jako ozdoba dań, koktajli i shaków. Ma ciekawy orzechowy posmak i świetnie komponuje się z innymi sałatami. A do tego roszponka ma zaledwie 20 kalorii na 100 gram.

Roszponka wyróżnia się nie tylko smakiem, ale również właściwościami. Jej wartości odżywcze w Polsce doceniono zaledwie sto lat temu - wcześniej traktowano ją jako chwast! Tymczasem roślina jest bogata w beta-karoten oraz witaminę C. Często zapominamy, że roszponka świetnie wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom. Stosuje się ją także w nieżytach i wrzodach żołądka. Ciekawostką jest również to, że warto jeść ją w czasie przemęczenia oraz w stanach napięcia oraz uczucia niepokoju.

Przepis na koktajl z roszponką i kiwi:

Składniki:

1 garść roszponki

1 mała garść szpinaku

2 szt. kiwi

1 mały banan

2 łyżki soku wyciśniętego z imbiru

½ filetowanej pomarańczy

100 ml wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą za pomocą blendera. 

Rukola

Rukola jest prosta w uprawie, a jej liście można wykorzystywać na wiele sposobów.  Warto, jeśli nie ze względu na walory smakowe, to choćby właściwości i składniki odżywcze. Jest bogatym źródłem witamin z grupy A, B, C i K. Ma aż osiem razy więcej wapnia i cery razy więcej żelaza niż jej bardziej znana kuzynka - sałata lodowa. Ze względu na obecność flawonoidów oraz związków organicznych nazywanych glukozynolanami często wskazuje się na jej przydatność w profilaktyce zachorowań na nowotwory.

Rukola może być sadzona w ogrodzie już wczesną wiosną aż po jesień, a także w doniczce. W okresie wzrostu rośliny nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Zbiór rozpoczyna się po około 4-6 tygodniach od zasiania, można wybierać najatrakcyjniejsze listki, w zależności od upodobań. 

Rukola ma nieco ostrzejszy posmak niż inne sałaty, dzięki czemu wzbogaci dania mięsne, posłuży jako dekoracja, skontrastuje z sałatkami które mają miodowe lub owocowe dressingi. Można ją jeść na surowo, sauté, można ugotować ją na parze tak jak szpinak lub inne warzywa liściaste.

przepis na Koktajl z rukoli i truskawek

Składniki:

Garść rukoli

½ szkl. truskawek

½ szkl. borówek

½ szkl. maślanki 

½ banana

1 łyżeczka mielonego ostropestu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą za pomocą blendera. 

26. czerwca 2017 r.
Zamknij menu