DYNIA, DYNIA - KRÓLOWA JESIENNEGO STOŁU.
Dynia – smaczny symbol jesieni.
Dynia – smaczny symbol jesieni.
Znana z aromatycznych gęstych zup-kremów i dekoracyjnych form lampionów na Halloween.
Jej walory smakowe i odżywcze pozwalają jednak na znacznie więcej – w kuchni z dynią naprawdę możemy zaszaleć.
Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a także kwas foliowy.
Przepis na pikantne placuszki otrzymałyśmy od Naszej Klubowiczki ULI.
Pikantne placki z dynią
Dynia w wersji na ostro urzeka smakiem – robimy jej bardzo dużą przysługę, doprawiając pikantnymi, wyrazistymi dodatkami.
Warto spróbować placków w tej oryginalnej wersji – możemy podawać je z jogurtem naturalnym, ale stanowią również doskonały dodatek do mięs czy sałatek.
Potrzebne składniki:
1 dynia
1 szklanka mąki ORKISZOWEJ
2 jajka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
szczypta chili
szczypta papryki
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Wykonanie:
Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodając żółtka, mąkę oraz przyprawy na koniec piane z białek. Z masy formujemy placki dowolnej wielkości i smażymy na oliwie po kilka minutach z każdej strony.
SMACZNEGO