DYNIA, DYNIA - KRÓLOWA JESIENNEGO STOŁU.

Dynia – smaczny symbol jesieni.

Dynia – smaczny symbol jesieni.

Znana z aromatycznych gęstych zup-kremów i dekoracyjnych form lampionów na Halloween.

Jej walory smakowe i odżywcze pozwalają jednak na znacznie więcej – w kuchni z dynią naprawdę możemy zaszaleć.


Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a także kwas foliowy.


Przepis na pikantne placuszki otrzymałyśmy od Naszej Klubowiczki ULI.

Pikantne placki z dynią

 

Dynia w wersji na ostro urzeka smakiem – robimy jej bardzo dużą przysługę, doprawiając pikantnymi, wyrazistymi dodatkami.

Warto spróbować placków w tej oryginalnej wersji – możemy podawać je z jogurtem naturalnym, ale stanowią również doskonały dodatek do mięs czy sałatek.

                                                            

 

Potrzebne składniki:

1 dynia
1 szklanka mąki ORKISZOWEJ
2 jajka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
szczypta chili
szczypta papryki
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Wykonanie:
Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodając żółtka, mąkę oraz przyprawy na koniec piane z białek. Z masy formujemy placki dowolnej wielkości i smażymy na oliwie po kilka minutach z każdej strony.

                                                                                                                                                                                     SMACZNEGO 

23. października 2018 r.
Zamknij menu