Naleśniki z banana.

Składniki:

     

  • ·       duży bardzo dojrzały banan (takie żółte z ciemnymi plamkami)
  • ·       2 jajka wiejskie średniej wielkości
  •  

Dodatki extra - ( można je dodać do naleśników, choć i bez nich smakują wybornie)

     

  • ·      orzechy włoskie
  • ·       truskawki,
  • ·       borówki, maliny, jagody 
  • ·       syrop klonowy
  • ·       odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni
  •  

Wykonanie

Banany obrać ze skórki włożyć je do miseczki i dokładnie rozgnieść widelcem, aż powstanie taka „papka”. W drugiej miseczce rozbić jajka i roztrzepać je, aż białko i żółtko dokładnie się połączą. Masę jajeczną dodać do bananów o dokładnie wymieszać łyżką.

Rozgrzać patelnię, nasmarować ją odrobiną oleju kokosowego i łyżką nakładać niedużą porcję ciasta. Ważne aby placuszki były nieduże, wówczas łatwiej je przekładać na drugą stronę. Ciasto jest bardzo delikatne i należy delikatnie się z nim obchodzić:). Smażyć około 1 minuty z jednej strony, następnie szpatułką odwrócić je na drugą stronę

 

 

08. kwietnia 2017 r.
Zamknij menu