Dieta antycellulitowa - porada od Aldony

Dieta antycellulitowa nie tylko powinna zmienić jadłospis, ale także powinna zmniejszyć całkowite dzienne spożycie kalorii. Należy jednak pamiętać, aby była to dieta wieloskładnikowa i urozmaicona. Obniżenie kaloryczności posiłków jest niezbędne do zrzucenia nadwagi, która zazwyczaj idzie w parze z cellulitem. Dzienne zapotrzebowanie na energię należy wyliczać indywidualnie i w zależności od średniej dobowej aktywności. Przykładowo kobieta o małej aktywności fizycznej powinna przyjmować dziennie średnio 1600 kcal. Każdy dodatkowy wysiłek zwiększa zapotrzebowanie od kilkuset do nawet kilku tysięcy kalorii. Poza tym w diecie antycellulitowej każda kaloria powinna pochodzić nie z przypadkowego, lecz z pieczołowicie dobranego pożywienia.

Mało, a często

Wprowadzanie diety w życie najtrudniejsze jest na początku, kiedy nasz żołądek ma duże rozmiary i trudniej jest nam wytrzymać głód. Powinniśmy przyzwyczaić się do częstego jedzenia małych posiłków. Najbardziej optymalne są diety składające się z 5 posiłków (kilka z nich powinno być ciepłe). Pamiętajmy, aby jeść wolno, ponieważ wtedy szybciej osiągniemy uczucie sytości przy mniejszej ilości spożytego pokarmu. Musimy również wiedzieć, że każda przekąska powinna być traktowana jak normalny posiłek. Jeśli jednak na początku nie jesteśmy w stanie odmówić sobie podjadania, zmieńmy chociaż jadłospis. Zamiast batonika sięgnijmy po suszone i świeże owoce, ciasta zbożowe, warzywa.

Dobre tłuszcze

Chcąc pozbyć się cellulitu powinniśmy zastąpić normalne tłuszcze, wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, w tym omega-3. Poprawiają one nie tylko całą gospodarkę tłuszczową, ale działają przeciwmiażdżycowo. Kwasy omega-3 znajdziemy przede wszystkim w rybach, orzechach i olejach roślinnych.

Pełnowartościowe białko Białka

niepełnowartościowe pobudzają wytwarzanie cellulitu. Białka pełnowartościowe powinniśmy czerpać z mięsa oraz produktów mlecznych. Pomagają one w spalaniu tłuszczu podczas ćwiczeń.

Błonnik

Dieta bogata w błonnik reguluje perystaltykę przewodu pokarmowego, ogranicza przyswajanie tłuszczów z pożywienia, ułatwia wydalanie toksyn z organizmu. Produkty zawierające dużo błonnika, to: pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe (zawierające wiele zbóż), suszone owoce.

Warzywa i owoce

Poza dużą ilością błonnika, warzywa i owoce bogate są w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i flawonoidy. Szczególnie zaleca się spożywanie wiśni, grejpfrutów, jagód, czarnych porzeczek, borówek oraz pietruszki, selera, czosnku i cebuli.

Nawodnienie

Właściwe nawadnianie organizmu, szczególnie zwykłą niegazowaną wodą jest podstawą przy zbilansowanej diecie. Woda skutecznie zaspokaja uczucie głodu między posiłkami, a prawidłowe nawodnienie podczas ćwiczeń z dużą ich utratą zapobiega niedoborom jonów. Zdrowa młoda osoba powinna przyjmować średnio 1,5-2 litrów płynów dziennie. Osoby z chorobami serca i nerek powinny skonsultować ten punkt ze swoim lekarzem. Przy schorzeniach tych narządów często konieczny jest dokładny i kontrolowany bilans płynów, a nawet ich ograniczanie.

Jony

Odpowiedni bilans jonów zapobiega obrzękom i reguluje krążenie krwi w tkankach obwodowych oraz ich dotlenienie.

Jod

Niedobór jodu może powodować jawną lub ukrytą niedoczynność tarczycy. Jednak nawet stężenia w surowicy mieszczące się w dolnych granicach normy mogą spowalniać metabolizm. Dlatego osoby próbujące zrzucić wagę powinny spożywać pokarmy bogate w jod (ryby, owoce morza).

Systematyczność i konsekwencja

Bardzo ważne jest utrzymanie każdej osiągniętej zmiany. Pamiętajmy, że lepiej osiągnąć mniejsze efekty, ale na stałe, niż jednorazowo uzyskać poprawę po której wrócimy do poprzedniego stanu. Każda następna próba poprawy będzie trudniejsza. Skóra jest bardzo wrażliwa na każde, nawet małe wahania masy ciała.

Ograniczenie spożycia

piwa Dieta antycellulitowa w wielu punktach pokrywa się z dietą przeciw miażdżycy, nadciśnieniu, czy otyłości. Pamiętajmy, że są to najczęstsze choroby na świecie i główne pośrednie przyczyny zgonów! Im wcześniej rozpoczniemy profilaktykę tych chorób, tym większe mamy szanse nigdy na nie nie zachorować. Jak wynika z badań głównym czynnikiem przynoszącym najlepsze efekty i najbardziej trwałe korzyści w profilaktyce i leczeniu tych schorzeń jest zmiana stylu życia (dieta + wysiłek fizyczny).

15. maja 2015 r.
Zamknij menu