Zioła to najlepsze przyprawy, poprawiające smak i zapach jedzenia, a także dodające nam zdrowia. Zawierają wiele substancji biologicznie czynnych, korzystnych dla organizmu - m.in. witaminy, enzymy i olejki eteryczne. Bardzo ważne dla zdrowia jest to, że zawierają niezwykle dużo antyoksydantów tj. substancji o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych.

Oto przykłady działania najbardziej popularnych przypraw i ziół.

     

  • Anyż – dodany do potraw pobudza czynność jelit, reguluje funkcje gruczołów trawiennych.
  • Chili – zawarta w niej kapsaicyna reguluje i poprawia trawienie, a także zwiększa utratę ciepła z organizmu.
  • Cynamon - szczypta cynamonu reguluje trawienie, działa antyseptycznie i obniża poziom cukru we krwi.
  • Czosnek – ma działanie bakteriobójcze, zwiększa odporność, obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Gałka muszkatołowa – pobudza apetyt, uspakaja jelita, poprawia nastrój.
  • Goździk - działa antyseptycznie. • Imbir – kłącza imbiru to afrodyzjak, a także ma działanie pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.
  • Kminek - reguluje procesy fermentacyjne w jelitach, pobudza trawienie, działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo.
  • Kolendra – pobudza czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych, działa żółciopędnie, przeciwbólowo, antyseptycznie.
  • Pieprz – sprzyja wydzielaniu soków trawiennych, stymuluje układ trawienny, zawiera szczególnie dużo chromu, który obniża apetyt na słodycze.
  •  

30. czerwca 2015 r.
Zamknij menu