BAZYLIA JAKO ZIOŁO LECZNICZE

Bazylia jest bardzo popularnym ziołem używanym w kuchni. Wyjątkowo podkreśla zapach i smak potraw. Wpływa korzystnie na nasze zdrowie, m.in. łagodzi wzdęcia i kolkę.

Roślina ta jest świetnym źródłem wielu składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy A, wapnia, fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Związki chemiczne zawarte w liściach i kwiatach bazylii mają właściwości ochronne przed chorobami, m.in. pomaga zapobiegać powstawaniu niektórych nowotworów i problemów z cholesterolem. Jednak to nie jedyne możliwości tego zioła.

Niesamowite zalety i właściwości liści bazylii:

     

  • pomaga w leczeniu kamicy nerkowej,
  • wpływa na walkę z wirusami i infekcjami,
  • lekarstwo na ból głowy,
  • ochrona DNA,
  • wpływa na serce i naczynia krwionośne,
  • zapobiega cukrzycy,
  • poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • antidotum na starzenie się,
  • wpływa pozytywnie na wzrok.
  •  

 

Źródło zdjęcia: www.ekologia.pl

 

17. kwietnia 2020 r.
Zamknij menu