DLACZEGO WARTO JEŚĆ JAJA?

Wielkanoc tuż, tuż... dlatego dzisiaj skupimy się na właściowościach jakie mają jaja. :)

Jajka to produkt spożywczy, są bogate w witaminy i minerały, zawierają dobre kwasy tłuszczowe.

Na Wielkanoc obecne są nie tylko w koszyku ze święconką. W czasie świątecznego śniadania to obowiązkowy punkt menu.

Jakie są zalety spożywania jaj?

     

  • Jajko zawiera ogromną ilość różnych składników odżywczych.
  • W jajku znajduje się białko w najczystszej postaci.
  • Sprzyja odchudzaniu i pomaga zachować zdrową sylwetkę.
  • Jajka można wykorzystać w kuchni na tysiące sposobów.
  • Chronią oczy, serce i inne narządy.
  • Spożywanie ich zapobiega anemii.
  • Wzmacniają mięśnie.
  • Wzmacniają kości i zęby.
  • Zwalczają zapalenia.
  • Wspomagają prawidłowy rozwój płodu.
  •  

Poprzez występujący cholesterol w ilości 360mg na 100g produktu, zaleca się ograniczenie spożywania jaj do 2 tygodniowo w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Zdrowe osoby mogą spożywać jaja do 3-4 tygodniowo, a nawet 1 dziennie. Może to wynikać z tego, że poza cholesterolem, jajo zawiera wiele składników wpływających pozytywnie na gospodarkę lipidową, również takich, które przeciwdziałają hipercholesterolemii.

10. kwietnia 2020 r.
Zamknij menu