Pudding z nasionami chia

Do przygotowania dwóch porcji potrzebne jest:

     

  • 50 ml dowolnego mleka roślinnego, np. migdałowe
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • mała puszka czystego, najlepiej ekologicznego mleczka kokosowego / 200 ml
  • owoce/bakalie/orzechy do udekorowania puddingu
  •  

Jak przygotować pudding:

1. Do miski włożyć/wlać wszystkie składniki. Wszystko mieszamy intensywnie trzepaczką lub trzepiemy w zamkniętym słoiczku. Potem wystarczy tylko przelać do pucharków/szklaneczek na deser i odstawić do lodówki na całą noc.

2. Rano nasz pudding jest gotowy - powinien być gęsty, gdyż nasiona chia zżelowały mleko. Dodajemy świeże owoce/bakalie/orzechy. Można dodatkowo polać jakimś syropem (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie rzeczy), obsypać płatkami migdałowymi lub innymi nasionkami.

23. lipca 2016 r.
Zamknij menu