Dietetyczne kokosowo-migdałowe, smakiem i wyglądem przypominają batonik Bounty.

Składniki (15 porcji):
1 1/2 filiżanki wiórków kokosowych
6 daktyli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
15 prażonych, solonych migdałów
1/2 szklanki półsłodkiej czekolady

Przygotowanie:Musimy przygotować papier do pieczenia lub deskę, na której będziemy układać ciasteczka. Warto posmarować ją odrobiną oleju. Daktyle i wiórki kokosowe blendujemy ok. 3 minuty do uzyskania lepkiej masy. Łyżką nabieramy masę i formujemy na papierze ciasteczka, robiąc w środku wgłębienie, w którym umieszczamy migdał. Ciasteczka wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę. W małej szklanej miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą topimy czekoladę. Wyjmujemy ciasteczka i smarujemy je rozpuszczoną czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut. Radzimy przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce.

źródło: fitness.sport.pl/fitness/1,147947,19135176,zrob-to-sama-zdrowe-migdalowe-ciasteczka-bez-maki.html

21. grudnia 2015 r.
Zamknij menu