ODCHUDZANIE - SPALAJ TŁUSZCZ, NIE MIĘŚNIE!

Mięśnie są wszędzie - nawet w oku! Stanowią prawie połowę naszej wagi. Bez mięśni ciało nie mogłoby się poruszać, a człowiek wyglądałby jak sflaczała opona. Często walcząc o wymarzoną sylwetkę zapominamy o tym, że najważniejsze nie jest zredukowanie masy ciała (zwykle kosztem mięśni), a utrata tkanki tłuszczowej. Co zrobić żeby przy odchudzaniu nie tracić mięśni? Podpowiadamy.

Cel - utrata tkanki tłuszczowej.

Celem odchudzania nie jest zredukowanie masy ciała lecz obniżenie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Metoda na poprawę struktury ciała polega na stymulowaniu mięśni przez trening z obciążeniem i zredukowanie tkanki tłuszczowej dzięki stosowaniu niskokalorycznej diety.

Nie traćmy mięśni przy odchudzaniu!

Przy odchudzaniu nie chcemy tracić tkanki łącznej. Chodzi tu o kości oraz mięśnie. Ubytek tkanki łącznej osłabia kościec, zwiększając w ten sposób ryzyko wystąpienia łamliwości kości, czyli osteoporozy. Z kolei zmniejszenie masy mięśniowej może wpływać na zdolność spalania tłuszczów w tempie optymalnym.

Na diecie trzeba jeść, a szczególnie istotną rzeczą jest znajomość tych prawidłowości, ponieważ kiedy drastycznie obniżamy spożycie pokarmów, organizm sięga nie tylko po zapasy energii zgromadzone w tkance tłuszczowej lecz także po wodę, glikogen, a nawet część tkanki mięśniowej a tego to już nie chcemy. Twoje ciało musi zaadoptować się do nowych warunków. Jeśli ograniczysz spożycie substancji odżywczych, twój organizm, celem odzyskania równowagi, będzie spalać tkankę mięśniową. Uruchomione zastaną mechanizmy obronne, niezbędne do przeżycia. Jednym z nich jest właśnie wykorzystanie tkanki mięśniowej jako źródła energii przy braku wystarczającej ilości kalorii lub intensywnym i długotrwałym wysiłku fizycznym.

Aktywność fizyczna kluczem do sukcesu.

Niestety istnieją też inne sposoby utraty tkanki mięśniowej. Pierwszy to brak aktywności fizycznej, a drugi to starzenie się: komórki mięśniowe zaczynają obumierać z powodu naturalnego wyniszczenia już od 30. roku życia.

Ważnym faktem jest to, że nie stracimy mięśni, jeśli będziemy ich używać. Z tego właśnie powodu zwiększenie aktywności fizycznej jest jednym z głównych celów. Aktywność fizyczna nie tylko pozwala utrzymać mięśnie, które już mamy, ale i przyczynia się do budowania dodatkowej masy mięśniowej, przez co tempo metabolizmu nie tylko nie spada, ale wręcz rośnie.

Przede wszystkim systematyczność!

Gdy ćwiczymy regularnie, mięśnie zwiększają produkcję enzymów pozwalających na przetwarzanie większej ilości tlenu. Im więcej tlenu, tym więcej można spalić kalorii, co znacznie przyspiesza metabolizm. Polecam się ćwiczenia kondycyjne i siłowe, dlatego, że na różne sposoby wpływają na zdolność mięśni do spalania kalorii.

Co robić, aby nie tracić tkanki mięśniowej?


Podczas stosowania niskokalorycznej diety zmniejszamy ilość witamin i soli mineralnych dostarczanych organizmowi. Suplementy mogą uzupełnić tej niedobór, nie wprowadzając dodatkowych kalorii. Witaminy i składniki mineralne są bardzo ważne, ale do budowania masy mięśniowej potrzebny jest ci przede wszystkim podstawowy budulec, a więc białko. Białko tak jak witaminy i sole mineralne, można przyjmować w postaci suplementów. Korzyść jest podwójna ponieważ źródłem twojej energii są nie tylko węglowodany. Zależnie do rodzaju pożywienia i aktywności fizycznej, organizm zużywa również określone aminokwasy. Zwiększając ich spożycie zasilamy źródła energii i zabezpieczamy odpowiednie ilości budulca niezbędnego do syntezy białek.

Cenne rady na spalenie tłuszczu  

       

    • Trenuj często, ale krótko.

    •  

       

    •  Ogranicz węglowodany wieczorem, spożywanie ich wieczorem, zwłaszcza po godz. 20-tej, zwiększa ryzyko odkładania się tłuszczu, ponieważ w spoczynku organizm spala tylko niewielką ilość cukru, a podczas snu obniża się tempo przemiany materii 

    •  

       

    •  Jedz ryby, to dobra rada dla tych, którzy chcą zrobić masę i spalić tkankę tłuszczową. Tłuste ryby zawierają kwas 3-omega, które powodują większą wrażliwość na działanie insuliny. Zatem jedzenie tych ryb ułatwia gromadzenia glikogenu i wchodzenia aminokwasów do mięśni jak również pomaga chronić zapasy glutaminy.

    • Spożywaj błonnik, który sprzyja utracie tłuszczu i opóźnia wchłanianie węglowodanów do krwi.

    •  

25. marca 2017 r.
Zamknij menu