PIZZA NA SPODZIE KALAFIOROWYM

 

 

Składniki

-średni kalafior (400g)
-1 jajko
-20g sera żółtego (można dać parmezan lub inny)
-przyprawy

Dodatki:
-30g sera żółtego
-240g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
-50g cebuli czerwonej
-50g kukurydzy
-przetarte pomidory

Kalafor podzielić na różyczki i rozdrabniać blenderem, aż do uzyskania drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W garnku zagotować niewielką ilość wody i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior. Gotować około 10 minut. Po tym czasie odcedzić: na sitku wyłożyć gazę/tetrową ściereczkę, nią wsypać kalafior i odstawić do wystygnięcia. Kiedy już będziesz chłodny, zwinąć ściereczkę z kalafiorem w środku i wycisnąć nadmiar wody. Należy zrobić to jak najdokładniej, zeby kalafior był jak najbardziej suchy.
Następnie dodać jajko, ulubione przyprawy (u mnie papryka wędzona, chilli, sól, oregano), starty ser żółty i wymieszać. Uformować koło na papierze do pieczenia i piec około 25min w 190C.
W miedzy czasie usmażyć doprawione ostrymi przyprawami mięso mielone. Wyjąć pizze, posmarować przecierem pomidorowym, posypać serem, mięsem i reszta dodatków. Posypać oregano.
Zapiekać jeszcze 5-10min

Szczerze? 100 razy lepsza od marchewkowej, bardziej przypomina mączny oryginał

Próbujcie i zdawajcie koniecznie relacje!

 

 

 

17. sierpnia 2020 r.
Zamknij menu