Dietetyczne leczo z pieczarkami i cukinią
fit przepisy
Przepis na 4 porcje
Składniki:
600 g cukinii
600 g papryki czerwonej
15 g przecieru pomidorowego
1 łyżka masła klarowanego
2 cebule
2 puszki pomidorów, bez skórki
800 g fileta z kurczaka
500 g pieczarek
4 ząbki czosnku
Pieprz, sól, papryka ostra, oregano
1 szkl. rosołu warzywnego lub bulionu
20g mąki żytniej
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni na złoto na 1 łyżce masła.
Paprykę, pozbawić pestek, pokroić w paseczki. Cukinię (najlepsze będą młode) umyć i pokroić na pół plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plastry.
Warzywa wrzucić do większego garnka, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, zalać rosołem lub bulionem. Dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
W międzyczasie kurczaka pokroić i podsmażyć na maśle, a następnie połączyć z ugotowanymi warzywami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i przetartym czosnkiem. W razie konieczności zagęścić mąką.