Dietetyczne leczo z pieczarkami i cukinią

fit przepisy

Przepis na 4 porcje

Składniki:

600 g cukinii

600 g papryki czerwonej

15 g przecieru pomidorowego

1 łyżka masła klarowanego

2 cebule

2 puszki pomidorów, bez skórki

800 g fileta z kurczaka

500 g pieczarek

4 ząbki czosnku

Pieprz, sól, papryka ostra, oregano

1 szkl. rosołu warzywnego lub bulionu

20g mąki żytniej

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni na złoto na 1 łyżce masła.

Paprykę, pozbawić pestek, pokroić w paseczki. Cukinię (najlepsze będą młode) umyć i pokroić na pół plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plastry.

Warzywa wrzucić do większego garnka, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, zalać rosołem lub bulionem. Dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

 

W międzyczasie kurczaka pokroić i podsmażyć na maśle, a następnie połączyć z ugotowanymi warzywami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i przetartym czosnkiem. W razie konieczności zagęścić mąką.

29. grudnia 2017 r.
Zamknij menu