Rolada szpinakowa z łososiem
Dietetyczna rolada z łososiem i szpinakiem
Przepis na 4 porcje
Składniki:
400 g mrożonego szpinaku
150 g wędzonego łososia w plastrach
4 jajka
1 łyżka masła
200 g twarogu półtłustego
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz, suszony koperek
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmażyć na maśle tak, aby cała woda wyparowała. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ubić pianę z białek.
Przestudzony szpinak wymieszać z żółtkami, a następnie delikatnie wmieszać ubite białka.
Dużą, prostokątna blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze cienko rozsmarować masę szpinakową. Piec ok. 15 minut w 180ºC.
Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudzić, a następnie za pomocą lnianej ściereczki lub bambusowej maty zrolować.
Wymieszać twaróg z sokiem z cytryny i koperkiem. Doprawić do smaku.
Rozwinąć ciasto szpinakowe, posmarować masą twarogową i rozłożyć cieniutkie plastry łososia.
Zrolować, zawinąć ponownie w folii aluminiowej i odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w kawałki grubości 1 cm.
Moduły w 1 porcji:
Nabiał ¾
Mięso 1 1/3
Warzywa ½
Tłuszcze 1