Rolada szpinakowa z łososiem

Dietetyczna rolada z łososiem i szpinakiem

Przepis na 4 porcje

Składniki:

400 g mrożonego szpinaku

150 g wędzonego łososia w plastrach

4 jajka

1 łyżka masła

200 g twarogu półtłustego

Sok z ½ cytryny

Sól, pieprz, suszony koperek

Sposób przygotowania:

Szpinak podsmażyć na maśle tak, aby cała woda wyparowała. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ubić pianę z białek.

Przestudzony szpinak wymieszać z żółtkami, a następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

Dużą, prostokątna blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze cienko rozsmarować masę szpinakową. Piec ok. 15 minut w 180ºC.

Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudzić, a następnie za pomocą lnianej ściereczki lub bambusowej maty zrolować.

Wymieszać twaróg z sokiem z cytryny i koperkiem. Doprawić do smaku.

Rozwinąć ciasto szpinakowe, posmarować masą twarogową i rozłożyć cieniutkie plastry łososia.

 

Zrolować, zawinąć ponownie w folii aluminiowej i odstawić do lodówki na kilka godzin.  Przed podaniem pokroić w kawałki grubości 1 cm.

Moduły w 1 porcji:

Nabiał ¾

Mięso 1 1/3

Warzywa ½

Tłuszcze 1

 

 

Link do przepisu w naszej aplikacji mobilnej.

29. grudnia 2017 r.
Zamknij menu