Sernik cynamonowy z miodem
dietetyczny sernik dla osób na diecie
Przepis na 10 porcji
Składniki:
200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
250 g mascarpone
400 g ricotty
50 g oleju kokosowego
50 g masła klarowanego
2 płaskie łyżki cynamonu
4 łyżki erytrytolu
6 łyżek płynnego miodu
2 płaskie łyżki żelatyny
spód ciasta: ¾ szkl. granoli , 3 łyżki masła orzechowego, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotować formę o średnicy 20-25cm. Spód wyłożyć wymieszaną granolą lub muesli wraz z masłem orzechowym. Mocno docisnąć do spodu.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie stężała. Ubić śmietanę, a następnie pod koniec dodawać po łyżce mascarpone i ricotty. Na koniec dodać cynamon, miód oraz olej kokosowy i masło (w temp. pokojowej). Na koniec cienkim strumieniem wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Przełożyć do formy, posypać cynamonem i udekorować wedle uznania.