Sernik cynamonowy z miodem

dietetyczny sernik dla osób na diecie

Przepis na 10 porcji

Składniki:

200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %

250 g mascarpone

400 g ricotty

50 g oleju kokosowego

50 g masła klarowanego

2 płaskie łyżki cynamonu

4 łyżki erytrytolu

6 łyżek płynnego miodu

2 płaskie łyżki żelatyny

spód ciasta: ¾ szkl. granoli , 3 łyżki masła orzechowego, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przygotować formę o średnicy 20-25cm. Spód wyłożyć wymieszaną granolą lub muesli wraz z masłem orzechowym. Mocno docisnąć do spodu.

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie stężała. Ubić śmietanę, a następnie pod koniec dodawać po łyżce mascarpone i ricotty. Na koniec dodać cynamon, miód oraz olej kokosowy i masło (w temp. pokojowej). Na koniec cienkim strumieniem wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.

 

Przełożyć do formy, posypać cynamonem i udekorować wedle uznania. 

Moduły w 1 porcji:

Tłuszcze 3 ¾

Luksusy ½

 

Link do przepisu w aplikacji mobilnej

29. grudnia 2017 r.
Zamknij menu