Burak - sposób na dobry nastrój!

Kolejna część serii "Ukryta moc warzyw"

Buraki doskonale pomagają zwalczyć jesienną chandrę. Zawarty w nich barwnik zwany betaniną jest uznawany za polepszacz nastroju, ponieważ podwyższa poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia w organizmie! Buraki zawierają zresztą całe mnóstwo ważnych składników odżywczych poprawiających kondycję fizyczną, mających działanie krwiotwórcze i obniżających ciśnienie krwi, a do tego - pięknie wyglądają na talerzu. To chyba wystarczająco dużo powodów, by odkryć je na nowo?

Burak jest klasycznym warzywem zimowym, zbieranym pod koniec września, a dostępnym w sklepach praktycznie przez cały rok. Jego korzeń ma piękny, ciemnoczerwony kolor i charakterystyczny słodkawo-ziemisty zapach. Niektórzy znają tylko buraczki marynowane ze słoika, jednak warto spożywać je surowe w formie sałatki, wówczas dostarczamy organizmowi jeszcze więcej witamin i minerałów.

Wśród dużej liczby przepisów na dania z buraków nawet osoby, które za nimi nie przepadają, z pewnością znajdą coś dla siebie. Buraczki można podawać na ostro lub kwaśno, a ich smak doskonale się komponuje z aromatycznymi przyprawami i ziołami. Od bardziej wyrafinowanej strony pokażą się w towarzystwie jabłek lub pomarańczy, a po dodaniu fig, jogurtu lub owczego sera stworzą całą paletę pysznych dań. Do celów kulinarnych najlepsze są niewielkie bulwy, delikatniejsze w smaku i bardziej aromatyczne niż większe egzemplarze, które są zwykle łykowate. Przechowywane w chłodnym miejscu, np. w lodówce, zachowują świeżość przez kilka tygodni. Burak jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię. Jest niskokaloryczny, a jednocześnie poprawia wydajność fizyczną.

Składniki odżywcze w pigułce

Intensywnie czerwony burak jest szczególnie cennym źródłem witamin i substancji odżywczych. Przedstawiamy najważniejsze z nich:

Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za regulację metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, a do tego pobudzają przemianę materii. Ponadto pełnią ważną rolę krwiotwórczą i zwalczają wolne rodniki.

Kwas foliowy chroni przed chorobami serca i nowotworami. Zapobiega powstawaniu wad wrodzonych w okresie życia płodowego.

Żelazo jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do życia. Chroni przed anemią, nadaje krwi jej kolor, jest składnikiem białka znajdującego się w mięśniach oraz licznych enzymów.

Ponadto: Buraki są źródłem niemal wszystkich witamin i substancji mineralnych. Oprócz tego zawierają też azotany i kwas oksolinowy. Korzystnie jest łączyć buraki z produktami lub napojami zawierającymi dużo witaminy C, by poprawić wchłanianie cennych składników.

Sałatka z buraczków na dobry humor

Buraki można gotować, piec oraz dusić. Z ugotowanych buraków łatwo jest przygotować purée, zupę-krem, danie jednogarnkowe; można je też podawać podduszone na maśle.

Pełnię swoich możliwości rozwiną surowe, w sałatce lub w carpaccio - pocięte na cienkie plasterki. Warto wypróbować poniższy przepis na danie gwarantujące poprawę nastroju:

Składniki na 2 porcje:

300 g buraczków

1 kwaskowate jabłko (np. Elstar)

2 łyżeczki chrzanu

3 łyżki syropu klonowego

2 łyżki octu winnego z białego wina

sól i pieprz

4 łyżki oleju z orzechów włoskich

orzechy włoskie wedle uznania

Sposób przygotowania:

Buraczki obrać i pociąć na bardzo cienkie plasterki. Jabłko obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i również pociąć na cienkie plasterki. Plastry buraczków i jabłka przełożyć do miseczki. Wymieszać chrzan, syrop klonowy, ocet winny, sól i pieprz. Dodać olej z orzechów włoskich, zamieszać. Polać sosem sałatę, delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, a następnie posypać orzechami włoskimi i podawać.

Podpowiadamy: Sok z buraków smakuje lepiej po wymieszaniu z sokiem z jabłek lub pomarańczy, z dodatkiem wody mineralnej. Obniża on ciśnienie krwi. Osoby mające problemy z nadciśnieniem powinny go pić codziennie!

11. września 2017 r.
Zamknij menu