Dieta antycellulitowa – oczyść swój organizm!

Dieta antycellulitowa powinna nie tylko zmienić rodzaj spożywanych produktów, ale też ograniczyć ich kaloryczność.

Dieta antycellulitowa powinna być urozmaicona i niskokaloryczna. Warto zwrócić uwagę na fakt, że pomarańczowa skórka często idzie w parze z nadwagą, stąd konieczność zredukowania wagi, zanim rozprawimy się z cellulitem. 

Cellulit: przyczyny powstawania pomarańczowej skórki

Celullit ściśle wiąże się z zawartością toksyn w naszym organizmie. W szczególności to właśnie tkanka tłuszczowa jest najbardziej podatna na magazynowanie toksyn. Jeśli dostarczamy dużo toksyn wraz z pokarmem, czy poprzez środowisko w jakim żyjemy, narażamy organizm na przeciążenia.

Przeładowana toksynami wątroba oraz nerki nie są w stanie skutecznie usunąć toksycznych substancji, dlatego tak ważne jest, aby priorytetowo zadbać o prawidłową pracę tych organów w celu usunięcia dotychczas zgromadzonych toksyn, a następnie wprowadzić dietę jak najmniej obciążającą organizm nowymi nakładami tych trucizn.

Drugim miejscem, gdzie znajdziemy dużo toksyn jest przestrzeń międzykomórkowa, która wypełniona jest specjalnym płynem pełniącym funkcje komunikacyjne i transportowe pomiędzy sąsiednimi tkankami. Jeśli są w niej toksyny – będą zmniejszały naturalne procesy odżywcze i transportowe zatruwając to miejsce oraz niestety będą widoczne gołym okiem jako „pomarańczowa skórka”. Zatem, co usunąć z diety, aby usprawnić detoks organizmu, a tym samym oczyścić tkankę tłuszczową?

DIETA ANTYCELLULITOWA

1. ZMNIEJSZ KALORYCZNOŚĆ POSIŁKÓW

Punktem wyjścia do diety antycellulitowej jest znajomość swojego zapotrzebowania kalorycznego. W zależności od naszej masy i wzrostu, a także codziennej aktywności dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo różne. Kobieta o wzroście około 160 cm ważąca ok 60 kg dziennie potrzebuje zaledwie 1600 kcal. Zapotrzebowanie to wzrasta wraz ze zwiększeniem codziennej aktywności i wprowadzeniem do niej treningów. 

Na diecie antycellulitowej każda kaloria powinna pochodzić nie z przypadkowego, lecz z pieczołowicie dobranego pożywienia. - zwraca uwagę trenerka z Mrs.Sporty Bełchatów.

2. REGULARNE POSIŁKI

Najtrudniejszy w diecie antycellulitowej jest pierwszy krok. Nasz żołądek ma duży rozmiar, a my jesteśmy przyzwyczajeni do częstego i nieregularnego jedzenia. Dlatego każdą dietę powinniśmy zacząć od ustalenia regularnych pór posiłków, a ich kaloryczność określić w taki sposób, by nie czuć potrzeby podjadania pomiędzy nimi. Uczucie sytości łatwiej osiągnąć wtedy, gdy jemy wolniej, a danie umieszczamy na małym talerzu, co sprawia, że porcja wydaje nam się większa. Jeśli na początku diety nie jesteś w stanie odmówić sobie podjadania, zmień chociaż rodzaj przekąsek. Zamiast batonika sięgnij po suszone i świeże owoce, ciasta zbożowe, warzywa.

3. DOBRE TŁUSZCZE

Tłuszcze cieszą się złą sławą, tymczasem bez części z nich nasz organizm nie jest w stanie się obyć. Tłuszcze stanowią źródło energii, ale też rozpuszcza się w nich część witamin. Nie każdy tłuszcz jest jednak dla nas dobry. Chcąc pozbyć się cellulitu powinniśmy zastąpić dotychczas używane tłuszcze, wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, w tym omega-3. Poprawiają one nie tylko całą gospodarkę tłuszczową, ale działają przeciwmiażdżycowo. Kwasy omega-3 znajdziemy przede wszystkim w rybach, orzechach i olejach roślinnych. Warto też sięgnąć po oliwę z oliwek dodając ją do wszystkich sałatek. 

4. PEŁNOWARTOŚCIOWE BIAŁKO

Podczas diety antycellulitowej warto sięgać po pełnowartościowe białka, które możemy czerpać z mięsa oraz produktów mlecznych. Podobnie jak tłuszcze, białka również trawione są bardzo powoli, co zapobiega nagłym napadom głodu i podjadaniu. W przeciwieństwie do węglowodanów prostych nie powodują gwałtownych wyrzutów glukozy i wyrzutów insuliny.

5. BŁONNIK

Dieta bogata w błonnik reguluje perystaltykę przewodu pokarmowego, ogranicza przyswajanie tłuszczów z pożywienia, ułatwia wydalanie toksyn z organizmu. Produkty zawierające dużo błonnika, to: pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe (zawierające wiele zbóż), suszone owoce.

6. WARZYWA I OWOCE

Poza dużą ilością błonnika, warzywa i owoce bogate są w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i flawonoidy. - mówi trenerka z Mrs.Sporty Bełchatów - Szczególnie zaleca się spożywanie wiśni, grejpfrutów, jagód, czarnych porzeczek, borówek oraz pietruszki, selera, czosnku i cebuli.

7. JONY

Odpowiedni bilans jonów zapobiega obrzękom i reguluje krążenie krwi w tkankach obwodowych oraz ich dotlenienie.

8. JOD

Niedobór jodu może powodować jawną lub ukrytą niedoczynność tarczycy. Jednak nawet stężenia w surowicy mieszczące się w dolnych granicach normy mogą spowalniać metabolizm. Dlatego osoby próbujące zrzucić wagę powinny spożywać pokarmy bogate w jod (ryby, owoce morza).

9. PICIE WODY

Właściwe nawadnianie organizmu, szczególnie zwykłą niegazowaną wodą jest podstawą przy zbilansowanej diecie. Woda skutecznie zaspokaja uczucie głodu między posiłkami, a prawidłowe nawodnienie podczas ćwiczeń z dużą ich utratą zapobiega niedoborom jonów. Zdrowa młoda osoba powinna przyjmować średnio 1,5-2 litrów płynów dziennie. Osoby z chorobami serca i nerek powinny skonsultować ten punkt ze swoim lekarzem. Przy schorzeniach tych narządów często konieczny jest dokładny i kontrolowany bilans płynów, a nawet ich ograniczanie.

10. OGRANICZENIE SPOŻYCIA ALKOHOLU

Dieta antycellulitowa w wielu punktach pokrywa się z dietą przeciw miażdżycy, nadciśnieniu, czy otyłości. -przypomina trenerka z Mrs.Sporty Bełchatów- Pamiętajmy, że są to najczęstsze choroby na świecie i główne pośrednie przyczyny zgonów! Im wcześniej rozpoczniemy profilaktykę tych chorób, tym większe mamy szanse nigdy na nie nie zachorować. Jak wynika z badań głównym czynnikiem przynoszącym najlepsze efekty i najbardziej trwałe korzyści w profilaktyce i leczeniu tych schorzeń jest zmiana stylu życia (dieta + wysiłek fizyczny).

Zobacz też: Alkohol a tycie

Cellulit a dieta: produkty, z których należy zrezygnować

Bardzo ważne jest utrzymanie każdej osiągniętej zmiany. Pamiętajmy, że lepiej osiągnąć mniejsze efekty, ale na stałe, niż jednorazowo uzyskać poprawę po której wrócimy do poprzedniego stanu. Każda następna próba poprawy będzie trudniejsza. Skóra jest bardzo wrażliwa na każde, nawet małe wahania masy ciała.

Dieta antycellulitowa w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi szybko wpłynie na znaczną redukcję pomarańczowej skórki. Gdy masz cellulit, usuń z menu:

  • Alkohol – każdy alkohol jest toksyną dla organizmu
  • Papierosy i dym nikotynowy
  • Metale ciężkie tj. rtęć, arszenik, aluminium, ołów, cyna, nikiel, kadm. Znajdziesz je w: rybach, farbach, gazetach, pestycydach, nawozach, owocach morza, dezodorantach, garnkach i patelniach, puszkowanym jedzeniu, plastikowych butelkach i opakowaniach, mleku w kartonie, konserwach, utwardzanych olejach np. margaryny
  • Pozbądź się pasożytów i upewnij się, że nie cierpisz na żadne inne infekcje, które mogą obciążać układ hormonalny, wpływać na pracę nerek, jelit i wątroby
  • Niedobory żywieniowe i niedobory witamin – brak pełnowartościowego białka i tłuszczów spowolni regenerację tkanek i ich zdolności do detoksu
  • Żywność pełną sztucznych dodatków i toksyn. Żywność przetworzona, której należy unikać to m.in. gotowe mrożonki i żywność wygodną, gotową do podgrzania typu: pierogi, krokiety, racuszki, zapiekanki, pizze, chipsy i chrupki
  • Tłuszcze trans – znajdziemy je w tłustych produktach smażonych w wysokich temperaturach, barach szybkiej obsługi i typu fast food. Unikaj żywności ociekającej tłuszczem oraz smażonej. Zazwyczaj w gastronomii używa się olejów roślinnych ze względu na niską cenę, jednak są one najbardziej podatne na niszczenie.
  • Tłuszcze poddawane smażeniu, w szczególności długotrwałe smażenie na olejach roślinnych prowadzi do niszczenia nienasyconych kwasów tłuszczowych i nasila procesy utleniania się tłuszczu, co przyczynia się do strucia wątroby i uniemożliwia jej prawidłowe oczyszczanie krążącej krwi. Najlepiej całkowicie zrezygnować ze smażenia, ewentualnie zastosować pieczenie w niezbyt wysokich temperaturach, duszenie lub gotowanie. Najbardziej stabilnymi kwasami tłuszczowymi są tłuszcze tj. łój, smalec, masło klarowane czy olej kokosowy.
  • Unikaj żywności modyfikowanej genetycznie oraz produktów niepewnego pochodzenia. Bez wątpienia należy usunąć z diety kukurydzę, olej rzepakowy, soję i pszenicę.
  • Nabiał i produkty mleczne, w szczególności te dosładzane. Mleko zawiera dużo estrogenów i innych żeńskich hormonów, które mogą przyczynić się do rozregulowania gospodarki hormonalnej, a w efekcie powodować nadmierne gromadzenie cellulitu. Mleko silnie wzmaga wydzielanie insuliny, co nasila procesy lipogenezy w komórkach tłuszczowych.
  • Sztuczne słodziki – przyzwyczajają nasze kubki smakowe do słodkiego smaku, a ponadto pomimo tego, że nie dostarczają cukru mogą nas uzależniać i wpływać na nadmierne wydzielanie się insuliny i potęgować tworzenie komórek tłuszczowych
  • Dieta a cellulit? Chcąc pozbyć się pomarańczowej skórki wyklucz z jadłospisu mięso zawierające hormony, antybiotyki i sztuczne dodatki. Wszystkie te trucizny gromadzą się w tkance tłuszczowej zwierząt w ciągu życia i w niej zostają. Mięso kupuj ze sprawdzonych źródeł, unikaj kiełbas i wędlin z marketów
  • Przetworzone produkty zbożowe, takie jak: pieczywo, bułki, produkty cukiernicze, paluszki, krakersy, wafelki, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie, pieczywo kukurydziane, płatki kukurydziane, muesli z dodatkami, czekoladowe i owocowe płatki śniadaniowe, batoniki zbożowe, gotowe kaszki i owsianki, budynie, kisiele i słodkie jogurty z dodatkami zbóż powinny jak najrzadziej pojawiać się w diecie antycellulitowej.
  • Słodkie napoje zawierające sztuczny cukier, soki wyprodukowane na bazie syropu owocowego oraz te z dodatkiem fruktozy lub syropu glukozowo-fruktozowego. 
27. sierpnia 2019 r.
Zamknij menu