Dietetyczne leczo: przepis w wersji fit

Dietetyczne leczo

Leczo to potrawa, którą przygotujemy w kilka minut i to w dodatku używając jednego garnka! Będzie sycąca, pyszna i... tania. Co więcej, przemycimy w niej mnóstwo warzyw, które czasami trudno jest nam wkomponować w codzienne posiłki. Aż trudno znaleźć argument, który przemawiałby przeciwko tej tradycyjnej węgierskiej potrawie. No może jest jeden: tradycyjne leczo robione na smalcu, kiełbasie i boczku jest dość kaloryczne i po prostu ciężkie. Dlatego my, szczególnie latem, sięgamy po "odchudzone" wersje tej potrawy. Gwarantujemy jednak, że dietetyczne leczo pokochacie nie tylko Wy, ale również inni domownicy! Jak przyprawić leczo? Cóż, my stawiamy na czosnek, sól i szczyptę chilli, ale to nie znaczy, że nie możecie wypróbować innych kombinacji! Pamiętajcie przy tym, że ostre przyprawy przyspieszają metabolizm!

Zobacz też:

Leczo z suszonymi pomidorami po włosku

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 400 g ziemniaków
  • 12 g oleju
  • 400 g cukinii
  • 100 g cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 120 g suszonych pomidorów odsączonych
  • 400 g sera typu włoskiego np. Capri
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • 2 puszki pomidorów bez skóry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę drobno posiekać i poddusić na oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć, aż się lekko zabrązowią. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, umieścić w garnku wraz z podduszonymi wcześniej warzywami i dusić przez ok. 10 minut często mieszając. Cukinię pokroić w kostkę i dodać wraz z pomidorami do garnka. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Podawać udekorowane orzeszkami.

DIETETYCZNE LECZO Z PIECZARKAMI I CUKINIĄ

Składniki na 4 porcje

  • 600 g cukinii
  • 600 g papryki czerwonej
  • 15 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów, bez skórki
  • 800 g fileta z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • Pieprz, sól, papryka ostra, oregano
  • 1 szkl. rosołu warzywnego lub bulionu
  • 20g mąki żytniej

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni na złoto na 1 łyżce masła.

Paprykę, pozbawić pestek, pokroić w paseczki. Cukinię (najlepsze będą młode) umyć i pokroić na pół plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plastry.

Warzywa wrzucić do większego garnka, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, zalać rosołem lub bulionem. Dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

W międzyczasie kurczaka pokroić i podsmażyć na maśle, a następnie połączyć z ugotowanymi warzywami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i przetartym czosnkiem. W razie konieczności zagęścić mąką.

Autor przepisu: dietetyk klubu Mrs.Sporty Zamość

DIETETYCZNE LECZO Z fasolą i kukurydzą

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • (opcjonalnie) słoik gotowanej ciecierzycy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Umyj paprykę, wykrój z niej gniazdo nasienne i pokrój. Wrzuć na patelnię i duś pod przykryciem. Następnie odsącz zalewę z kukurydzy, fasolki i ciecierzycy. Dodaj je do papryki, czosnku oraz cebuli. Do wszystkich warzyw dodaj puszkę krojonych pomidorów, wymieszaj i duś pod przykryciem około 30-40 minut. Dopraw swoje dietetyczne leczo solą i chilli.

Zobacz też:

27. sierpnia 2019 r.
Zamknij menu